با چه راه هایی به کلاژن سازی پوست خود کمک کنیم
کلاژن سازی پوست چگونه اتفاق می افتد | کلاژن طبیعی باعث می شود که پوست جوان و شاداب به نظر برسد و به اصطلاح پرتر باشد. کلاژن سلول هایی به نام فیبروبلاست در پوست را فعال می کند که باعث تولید انواع کلاژن و الاستین می شود. الاستین پروتئینی است که باعث کشش بیشتر پوست می شود.
کلاژن یکی از مهم ترین اجزای ساختمانی پوست، استخوان و دندان، ماهیچه ها، تاندون ها و رباط ها است. در واقع کلاژن مانند چسبی است که بافت های مختلف بدن را در کنار هم نگه می دارد. یکی از ویژگی خاص این پروتئین خاصیت بازجذبی است، به این معنی که به اجزای کوچک تر تبدیل شده، تغییر شکل می دهد و دوباره جذب بدن می شود. این ویژگی خاص باعث شده که این پروتئین مناسب استفاده در طیف متنوعی از درمان های پزشکی باشد.
حداقل شانزده نوع پروتئین کلاژن در بدن وجود دارد که از بین آن ها سه تا پنج نوع از اهمیت بالایی برخوردارند. به طور مثال کلاژن نوع یک در لایه های پوست وجود دارد که باعث تقویت آن ها می شود. علاوه بر این کلاژن به پوست خاصیت ارتجاعی می دهد و با حفظ آب بافت پوستی مانع از خشکی و چین و چروک می شود.
این پروتئین در درم یا لایه میانی پوست به تشکیل یک شبکه فیبری از سلول ها به نام فیبروبلاست کمک می کند که سلول های جدید روی آن رشد می کنند. این عمل باعث جوان سازی پوست می شود. کلاژن همچنین در تعویض و ترمیم سلول های مرده پوست نیز نقش دارد.
فاکتور هایی که در کاهش و یا از بین رفتن کلاژن پوست نقش دارند:
- افزایش سن هر چه سن بالاتر می رود بدن کلاژن کمتر و با کیفیت پایین تری تولید می کند که باعث کم شدن استحکام و انعطاف پذیری پوست می شود. سرعت این فرآیند نیز بستگی به ژنتیک فرد دارد.
- عوامل محیطی مثل قرار گرفتن در معرض اشعه های UV و هوای آلوده که سرعت پیری پوست را افزایش می دهند.
- رژیم غذایی غلط استفاده ی زیاد از شکر و کربوهیدرات های تصفیه شده مانند آرد سفید باعث کاهش کلاژن بدن می شوند چرا که در توانایی کلاژن در ترمیم خود تداخل ایجاد می کنند.
- سبک زندگی نادرست برای مثال سیگار کشیدن باعث تاخیر در ترمیم زخم های پوستی می شود و یکی از عوامل ایجاد کننده ی چین و چروک است.
خوراکی هایی که برای ساخت کلاژن ضروری هستند :
پرولین سفیده تخم مرغ، جوانه گندم، لبنیات، کلم، مارچوبه و قارچ حاوی آمینو اسید پرولین هستند.
گلایسین پوست مرغ و ژلاتین منابعی غنی از آمینو اسید گلایسین می باشند.
مس مس که در فعال کردن آنزیم واکنش ساخت کلاژن نقش دارد در دانه کنجد، پودر کاکائو و عدس یافت می شود.
ویتامین C ویتامین C که در انواع مرکبات و سبزی ها وجود دارد، در کنار هیالورونیک اسید از مواد ضروری برای ساخت کلاژن در بدن است.
کلاژن تقریبا یک سوم پروتئین موجود در بدن را تشکیل میدهد. این پروتئین در قسمتهای مختلف بدن مانند: استخوان، پوست، دندان، قرنیه، عضلات و تاندونها وجود دارد.
کلاژن بهصورت طبیعی در بدن تولید میشود؛ با این حال استفاده از غذاهای مناسب و محصولات مراقبت پوستی به حفظ و تولید کلاژن در بدن کمک میکند. در تهیه محصولات مراقبت پوست، حتما به کیفیت و اصالت کالا دقت کنید و آنها را از فروشگاههای معتبر خریداری کنید تا عوارضی برای پوست نداشته باشد. شرکت آدوراطب محصولات اصیل و باکیفیت را در اختیار داروخانهها و مراکز بهداشتی قرار میدهد که میتوانید از این محصولات برای حفظ سلامت پوست استفاده کنید.
انواع Collagen و تأثیر آنها بر بدن انسان
کلاژن انواع مختلف دارد که بر اساس ترکیب اسیدهای آمینه طبقهبندی میشود. در این بین چهار نوع اصلی وجود دارند که عبارتاند از:
- بیشترین کلاژن سازی بدن از نوع یک به حساب میآید.
- نوع دوم، فیبرهای آزاد ساخته شده هستند که در غضروفهای الاستیک یافت میشوند.
- نوع سوم کلاژن در ساختار عروق، عضلات و اندامها کاربرد دارد.
- کلاژنی که در لایههای پوست یافت میشود از نوع چهارم به حساب میآید.
موارد گفته شده بهصورت طبیعی در بدن تولید میشود. چنانچه میخواهید روند کلاژن سازی را افزایش دهید، پیشنهاد میکنیم از مکمل پوست و مو استفاده کنید.
کلاژن سازی چگونه انجام میشود؟
بدن در کلاژنسازی اسیدهای آمینه دریافت شده از مواد مغذی را با یکدیگر ترکیب میکند. این مواد مغذی از خوردن غذاهایی مانند گوشت، لبنیات، ماهی و تخممرغ بهدست میآیند که سرشار از پروتئین هستند. در این فرایند از روی، مس و ویتامین C نیز استفاده میشود. برای جذب مواد مغذی در سنین بالاتر بهتر است رژیم غذایی اصولیتری داشته باشید و از مکمل های استخوان و مفاصل استفاده کنید
خوراکیهایی که برای کلاژن سازی پوست ضروری هستند، عبارتاند از:
- از دانه کنجد، عدس و پودر کاکائو برای جذب مس استفاده کنید. مس در فعال کردن آنزیم ساخت کلاژن اثر دارد.
- پوست مرغ و ژلاتین منابعی غنی از آمینو اسید گلیسین هستند که کلاژن سازی را افزایش میدهد.
- انواع مرکبات و سبزیها برای جذب ویتامین C بسیار مناسب هستند. ویتامین سی در کنار هیالورونیک اسید از موارد ضروری برای ساخت کلاژن هستند.
- آبگوشت یا سوپ استخوان از خوراکیهای مغذی برای رشد کلاژن بهحساب میآیند.
- از استخوانها هستند که منابعی سرشار از کلاژن، فسفر، اسیدهای آمینه و کلسیم بهشمار میروند.
- مصرف سفیده تخممرغ، جوانه گندم، لبنیات، مارچوبه و قارچ که منبعی سرشار از آمینو اسید پرولین هستند.
پوست تا چه سنی کلاژن سازی میکند؟
بهطور معمول روند کلاژن سازی بعد از ۲۵ سالگی کند میشود. این روند بعد از ۳۰ سالگی آنقدر کاهش پیدا میکند که میتوان گفت بهطورکامل متوقف شده است.
بیمارییهایی که ممکن است با بالارفتن سن برخی افراد به آن دچار شوند نیز بر پیری پوست تأثیر میگذارد. یکی از خطرناکترین این بیماریها، کبد چرب است. این بیماری عوارض متعدد و گاهی عجیب روی پوست بوجود میآورد که بهبود آن ممکن است مدتها طول بکشد. چنانچه با این بیماری مواجه هستید، پیشنهاد میکنم به صفحه درمان فوری کبد چرب در سایت آدوراطب مراجعه کنید.
عوامل تأثیرگذار بر کلاژن سازی پوست
روند کلاژن سازی را با روشهای ساده و کاربردی میتوان افزایش داد. بدن برای کلاژن سازی به پروتئینهای با کیفیت و حاوی اسیدهای آمینه نیاز دارد. غذاهای دریایی، گوشت، مرغ و لبنیات منابع عالی اسیدهای آمینه هستند. با مصرف ویتامین c، پرولین، گلیسین و مس سرعت تولید کلاژن را افزایش داده و پوستی جوان و شاداب داشته باشید.
آیا باید کلاژن مصرف کنیم؟
به طور کلی همه افرادی که علاقه دارند از پیری پوست پیگیری کنند و پوست مرطوبی داشته باشند می توانند از انواع کلاژن استفاده کنند. مصرف مکمل های کلاژن یا کرم های آن هیچ ضرری ندارد. اما باید در نظر داشته باشید که قرار نیست این محصولات معجزه کنند و تنها می توانند نقش پیشگیری کننده ظریفی داشته باشند.
کلاژن موضعی و همچنین کلاژن خوراکی می توانند به صورت روزانه استفاده شوند و حتی در طول روز نیز استفاده از آنها اشکالی ندارد زیرا به نور آفتاب حساس نیستند.
اگر هدف شما از استفاده از محصولات مراقبت از پوست کلاژن، تحریک تولید کلاژن است، می توانید همراه آن از یک رتینوئید یا رتینول به عنوان تحریک کننده استفاده کنید که می تواند با نقش پیام رسان به سلول ها برای ایجاد کلاژن کمک کند. برای جلوگیری از تجزیه بیشتر کلاژن، ویتامین C و ضد آفتاب با محافظت UVA توصیه می شود.