کافه موکا چیست؟
قهوه موکا یا کافه موکا نام های این نوشیدنی بر پایه اسپرسو هستند که جزو قهوه های گرم محسوب می شوند که البته می توان آن را به صورت سرد نیز سرو کرد. به این قهوه موکاچینو (به زبان ایتالیایی) نیز گفته می شود که دلیل این نامگذاری شبیه بودن آن به نوشیدنی کاپوچینو می باشد.
کافه موکا به زبان انگلیسی: Caffè mocha و به زبان ایتالیایی: Mocaccino موکاچینو نوع شکلاتی کافه لاته است.
تقریبا شبیه یک کافه لاته براساس اسپرسو و شیر داغ این کافی تهیه مشود با این تفاوت که به آن شکلات شیرینی معمولا به شکل پودر کاکائو اضافه می شود . کافه موکا را میتوان همچنین با شکلات تلخ یا شیرشکلاتی تهیه کرد. در برخی کشورها کافه موکا را با نام موچاچینو میگویند.
منظور از کافه موکا میتواند شکلات داغ که به آن مقداری قهوه اسپرسو اضافه شده است باشد. مانند کاپوچینو یک قهوه موکا میتواند شامل یک لایه شیر یا خامه به جای شکلات داغ در بالایش باشد.
همچنین میتوان برای خوشمزه تر کردن نوشیدنی اندکی پودر کاکائو یا مارشملو به سطح آن اضافه کرد. نوع سفید قهوه موکا مانند نوع اصلی تهیه میشود فقط به جای شکلات معمولی از شکلات سفید استفاده میشود.
ریشه کافه موکا
دانه های قهوه موکا در اصل در یمن کشت می شدند و یمن از قرن پانزدهم قهوه را صادرات می کرده است. قهوه موکا یک قهوه شیرین و شکلاتی است که به یکی از عناصر اصلی منوهای قهوه در سراسر جهان تبدیل شده است.
موکا گزینه بسیار خوبی برای کسانی است که می خواهند تلفیقی بین یک شکلات داغ و یک لاته کاپوچینو معمولی داشته باشد. برای تهیه ماکا چند روش وجود دارد که در ادامه شما را با آنها آشنا می کنیم.
موکا در اصل یک لاته با شکلات است. به طور سنتی یک موکا شامل، مقداری اسپرسو ، شیر داغ و شکلات است ( شکلات آن می تواند به شکل شربت شکلات، شکلات ذوب شده، پودر کاکائو باشد).
بنابراین چه بخواهید خودتان موکا را درست کنید یا چه بخواهید از کافه محلتان آن را خریداری کنید، این سه ماده غذایی اصلی ترین مواد تشکیل دهنده قهوه موکا می باشند.
واژه موکا از کجا آمده است؟
درحالیکه امروز ما کلمه »موکا« را با یک نوشیدنی مرتبط میکنیم، این کلمه درواقع از یک مکان میآید: شهر المخا یا موکا،
در یمن.
موکا یک شهر ساحلی و یک بندر تجاری است که در امتداد دریای سرخ قرار دارد.
این بازار بزرگ قهوه جهان از قرن ۱۵ تا اوایل قرن ۱۸ بوده است. در این دوره زمانی، قهوه عربیکا که در مناطق کوهستانی
مرکز یمن و در ارتفاعات کشت میشد به نام این بندر نامگذاری شد و بهعنوان »قهوه موکا« فروخته شد.
امروز، ما موکا )موکا عربی( را به عنوان یکی از قدیمیترین انواع گیاه قهوه عربیکا شناسایی کرده ایم.
گیاهان موکا کوتاه با انواع توتها و برگهای کوچک هستند و ازنظر بهرهوری سطح پایینی دارند درحالیکه همه قهوههای یمنی از انواع موکا نبودند، نام بندر منجر به برچسبگذاری این قهوهها شد.
در این برهه از زمان، نوشندگان قهوه در سراسر جهان قهوه یمنی را دارای طعم خاکی یا شکالتی توصیف کردند بااین حال، این ویژگی تقریب ًادر نزدیکی یمن یا شهر موکا به تعریف مدرن موکا نزدیک است.
این نوشیدنی در ابتدا بهعنوان بیسیرین یا باواریزا شناخته میشد. تنها در سال ۱۸۹۲ بود که برای اولین بار در دستورالعمل
بتی کراکر به ماکا کافه اشارهشده است.
مواد تشکیل دهنده کافه موکا چیست؟
طعم شیرین یک قهوه موکا از دانه های آن نشات می گیرد. یک موکا خوب با دانه های قهوه عربیکا (Arabica) درست می شود که به طور طبیعی تلخی کمتری نسبت به انواع دیگر دانه های قهوه دارند و طعم شکلاتی این نوشیدنی را افزایش می دهند.
این که موکا حاوی شکلات است، به این معنی نیست که باید بیش از حد شیرین باشد. به جای مقدار زیادی شکر، می توان اسپرسو را با پودر کاکائو خالص مخلوط کرد تا طعم آن بسیار متعادل شود.
کنترل شیرینی موکا در صورتی که خود شما آن را درست می کنید بسیار آسان است. ساده ترین روش تهیه موکا در خانه این است که اساساً شکلات داغ درست کنید و به آن مقداری قهوه اضافه کنید.
البته عده ای به جای اسپرسو از قهوه معمولی استفاده می کند تا از کافئین این نوشیدنی نیز بهره مند شوند.
مراحل تهیه کافه موکا
قهوه موکا یکی از خوشمزه ترین نوشیدنی های کافه هاست که علاقه مندان بسیار زیادی نیز دارد. همانطور که در بالا گفتیم، خوبی این نوشیدنی این است که می توانید آن را در خانه نیز تهیه کنید. از همین رو ما در اینجا تمام مراحل لازم برای تهیه قهوه موکا را در اختیار شما قرار می دهیم.
ترکیب اسپرسو با شیر
طرز تهیه کافه موکا در خانه، یکی از محبوب ترین رسپی های اسپرسو با شیر است. اما احتمالا پس از اینکه اسپرسو به عنوان یک نوشیدنی محبوب در جهان گسترش پیدا کرد، برخی در پی ترکیب کردن آن با دیگر مواد رفتند.
اما شاید بهترین این ترکیب ها، ترکیب اسپرسو با شیر باشد. ترکیبی که به مرور زمان شکل های مختلفی پیدا کرد. به طوری که امروزه نیمی از منوی کافه ها را نوشیدنی های بر پایه اسپرسو تشکیل می دهند و از این بین نود درصد آنها ترکیب اسپرسو و شیر هستند.
حال اگر بخواهیم درباره تفاوتی که شیر در طعم اسپرسو ایجاد می کند حرف بزنیم، قبل از هر چیز باید بگوییم که شیر در مقدار کافئین قهوه هیچ تاثیری ندارد.
این یک باور غلط است که مردم فکر می کنند شیر باعث کاهش کافئین قهوه می شود. اما تاثیری که شیر روی اسپرسو می گذارد بیشتر مربوط به ویژگی هایی مانند بادی قهوه (چیزی شبیه به غلظت)، میزان ترشی یا همان اسیدیته قهوه و میزان تلخی آن می شود.
برای مثال از آنجایی که شیر محیطی قلیایی دارد، اسیدیته قهوه و به خصوص قهوه عربیکا را تا حد زیادی مورد تاثیر قرار داده و باعث کاهش آن می شود.
همچنین به خاطر غلظتی که دارد بادی نوشیدنی را بالا می برد. علاوه بر این به خاطر آزادسازی قند داخل شیر بر اثر گرما دادن، تلخی اسپرسو را نیز کم می کند.
ترکیبات مختلف اسپرسو با شیر
شاید بپرسید چرا ترکیبات متفاوتی از اسپرسو با شیر وجود دارد و این ترکیبات چه تفاوت هایی با هم دارند؟ در پاسخ باید گفت ابتدا توجه کنید که میزان قهوه در همه انواع ترکیبات اسپرسو با شیر، برابر است. یعنی چیزی بین 36 تا 40 میلی لیتر عصاره قهوه که به اصطلاح اسپرسوی دبل شات نامیده می شود. موردی که در فرآیند طرز تهیه کافه موکا در خانه نیز رعایت می شود.
اما تفاوت اصلی در میزان شیر مورد استفاده در نوشیدنی و همچنین مقدار فوم (یا همان کف) شیر روی آن است. برای مثال مقدار شیر مورد استفاده در کاپوچینو چیزی حدود 110 تا 140 میلی لیتر است و در ترکیبی مانند ماکیاتو اندازه دو یا سه قاشق چای خوری.
همچنین درباره میزان فوم می توان گفت در ترکیبی مانند کرتادو یا فلت وایت، فوم شیر باید کمتر از یک سانت باشد. اما کاپوچینو یا لاته می توانند تا 3 سانت هم فوم داشته باشند.
مراحل طرز تهیه کافه موکا در خانه
علیرغم اینکه طرز تهیه کافه موکا در خانه حدود 15 دقیقه زمان میبرد تا آماده شود، اختلاف نظرهای بسیاری در تهیه آن وجود دارد.
دلیل اصلی این اختلاف نظرها به ترکیبات، روش تهیه قهوه و روش تهیه شربت شکلات بستگی (سیروپ شکلات) دارد. پس از بررسی ده ها سایت، مقاله و ویدئو، سعی کردیم یک روش استاندارد برای تهیه کافه موکا معرفی کنیم و سپس سایر روش ها و انتخاب ها را برای تکمیل توضیحات معرفی کنیم.
مواد لازم برای طرز تهیه کافه موکا در خانه:
یک فنجان قهوه اسپرسو معادل 30 میلی لیتر
2 قاشق غذاخوری مخلوط پودر شکلات و پودر کاکائو معادل 30 گرم ، از هر کدام 15 گرم
نصف فنجان شیر معادل 100 میلی لیتر
خامه قنادی
مرحله 1 : ابتدا پودر شکلات و کاکائو را داخل فنجان بزرگ یا ماگ میریزیم، سپس مقداری آب جوش به آن اضافه میکنیم و پودر را با قاشق حل میکنیم. دقت کنید مقدار آب داغ به اندازهای باشد که ترکیب حالت کاراملی پیدا کند.
مرحله 2 : سپس قهوه اسپرسو را به شربت شکلات اضافه میکنیم و پس از آن شیر بخار زده شده را روی آن میریزیم.
مرحله 3 : خامه قنادی را با تزئین روی فنجان موکا اضافه میکنیم.
در بعضی از مقالات پیشنهاد میشود در طرز تهیه کافه موکا در خانه از قهوه دمی به جای قهوه اسپرسو استفاده شود. زیرا عقیده دارند طعم غالب قهوه اسپرسو سبب میشود طعم شکلات در موکا از بین برود. از طرفی دوستی پیشنهاد داده بود از اسپرسو دبل شات استفاده شود.
کافه موکا گانودرما
کافه موکا با قارچ گانودرما که به آن موکاچینو میگویند. نوع شکلاتی قهوه لاته است. پایه آن قهوه اسپرسو و شیر داغ است که به آن پودر کاکائو هم اضافه میشود. از فواید مهم قهوه موکا، ایجاد حس آرامش،رفع سردردو هوشیاری ذهن است.
مانند قهوه سوپریم آنتی اکسیدان فوق العاده بالایی دارد. موکا گانودرما باعث کاهش ریسک بیماریهای قلبی و عروقی میشود.
از خواص آن بالا بردن انرژی و از بین بردن حس خستگی و خواب آلودگی میباشد. ترکیب قهوه و شکلات با هم برای تمرکز و آرامش نتیجه بخش است.